forårstærte med svalderkål

Ret beset er det blot min version af Quiche Lorraine med skvalderkål. Kan laves i muffinforme og komme med på madpakken***.

Ingredienser:
Salt tærtedej:
125 grugmel
125 ghvedemel kan erstattes med kun rugmel, men juster da vandmængden en smule op
1 tsksalt
125 gsmør
1/2-1 dlvand
Tørt fyld:
1-2 lnyplukket topskud af skvalderkål, kan erstattes af spinat
200 gbacon i tern og ristede
100-200 gskæreost i tern (1/2 * 1 cm)
3 dltomater med det våde taget ud og i tern
Vådt fyld:
6-7æg
2 dlmælk
1 dlfløde
1/2 tskmuskatnød
1/2 tskpeber
intet salt da både ost og bacon giver rigeligt smag
Fremgangsmåde:
Mel og salt blandes og smørret smuldres i. Dejen samles med vand og lægges på køl, gerne i en frostpose på 8-10 l.
Kan sagtens laves dagen før og ligge på køl, men pas på den ikke bliver for hård til udrulningen.
Bagning:
Dejen rulles ud (evt. mens den er i den åbnede frostpose) til ca 4 mm tykkelse. For form(ene) med ca. 1-2 cm høje kanter. Prik bunden let med en gaffel og forbag dem ved 190 ‎°C (varmluft). De små muffinforme ca 12 min og store spring/tærteforme ca. 20 min.

Imens laves fyldet.
Det grønne renses** og hakkes groft. Det 'våde' fyld røres sammen.

Muffin tærterne får 2-3 tern bacon og ost og dækkes evt. let med tomattern. Hæld vådt fyld på til ca 2 cm under kanten, eller til fyldet er dækket.

Den store tærte får resten af baconternene (spredt ud) samt det meste af osten, gem en håndfuld ost til pynt.

Det grønne fordeles over ost og bacon og det resterende våde fyld hældes over. Tilslut drysses de resternde ostetern på.

Tærterne bages ved 190 ‎°C, de små ca 15 min og den store 20-30 min indtil æggefyldet har sat sig og begynder at blive gyldent (og især at osteternene begynder at blive gyldne).



** Note om skvalderkål:
Der er kun de første spæde skud som er gode. Faktisk så er idag 30-4-2013 nok sidste chance. Skuddende skal være lysegrønne. Brug er kun blade -ikke- stængler.
Skyl bladende i koldt vand et par gange og derefter i kogende vand! pres vandet fra (dette gælder også spinat) hvis skvalderkålen herefter stadig lugter stærkt er den nok for gammel for dig (medmindre man er fan af smagen selfølgelig). De helt nye og spæde skud mister nemlig den stærke lugt og bliver mere som mild spinat.

*** aht. jordbakterier er det tilrådeligt at lave madpakke-versionen uden grønt, men tomattern er ifølge den ældste unge, "rigtigt godt".