hasselnøddekarameltærte

Dette er mazarintærte med extra god topping.

Ingredienser:
bund:
150 gmel
100 gsmør
75 gsukker
1æg
1 tskvaniljerom
mazarin:
150 gmandler (smuttede og hakket til mel) eller færdigt mandelmel
150 gsukker
150 gblødt smør
3æg
3 spskhvedemel
1 spskvaniljerom
Husk 2 stk forsmurt bagepapir, en stor frysepose samt en 25-28 cm form.
nøddekaramel:
200 ghasselnødder, (dvs 250-300g fra supermarkedsposerne, resten skal sikkert sorteres fra)
130 gfløde
130 gsukker
50 gsmør
50 ghonning
50 gcitronsaft+ 50 g sukker
50 gglucose (evt. 50 g honning istedet)
Fremgangsmåde:
bund:
Mel, bagepulver og sukker mixes. Koldt smør skæres i bidder ned i melet og smuldres sammen (med kolde fingre). Ægget smaskes i og dejen arbejdes sammen til en klump. Klumpen kommes i en frysepose, mases nogenlunde flad og lægges på køl.
At dejen hviler gør den mere sprød (og mindre sej)

mazarin:
Rør sukker og mandelmel til smulder og tilsæt smørret gradvist. Tilslut røres æggene i et efter et sammen med mel og rom.

Dejen tages fra køl, posen sprættes op og dejen lægges mellem to stykker bagepapir og rulles til den passer til formen og ligger nogenlunde midt på papiret. Det ene papir tages af og dejen møffes forsigtigt på plads i formen så bagepapiret stikker ud over kanten. mazarinen skrabes ned ovenpå.

Tænd ovnen på 190‎°C.
kagen bages i ca. 30 min. tages ud og afkøles til håndvarme (vigtigt ellers kan bunden risikere at overbage senere) jeg plejer at stille den på en marmorplade, så afkøler bunden tilpas hurtigt.

Imens laves der nøddekaramel:
Alt pånær nødder måles op i en gryde med plads til at massen kan skumme op (3l eller mere er godt).
sættes over ved middel/høj varme, så længe der er væde i massen går det af sig selv.
Når den begynder at "skumme op" røres af og til mens man tager en dråbe af på en tallerken for at teste om den løber. Det tager ca 30 min i en 3l kasserolle.

Imens flækkes hasselnødderne enkeltvist (ja jeg ved det) og deres center tjekkes.
Hvis centret har delt sig i mere end 2 kamre bliver nødden sandsynligvis bitter når den varmes op
væk med den! misfarvede nødder kasseres også.
Hvorfor så militant? Manden har hasselnødde allergi, men efter denne sortering og den efterfølgende bagning kan han faktisk godt spise hasselnødder :-)...

Når karamellen bliver sej tages gryden af komfuret og nødderne røres i.
Herefter vippes karamellen ud over mazarinbunden og sættes atter i ovnen 200‎°C i 15-20 min.
Jeg plejer at lægge et stk bagepapir løst over kagen, da karamellen begynder st sprøjte når den koger i ovnen.
Når karamellen syder jævnt og nødderne begynder at brunes skal den ud! (ellers brænder nødderne på i karamellen).

kagen køler indtil karamellen er fast (1/2 time eller mere).