Kærnemælksbrød med cheddar, fra River Cottage - et hurtigt brød uden hævning, forfærdeligt godt til linsesuppe med hjemmelavet bacon.
|
250 g | hvedemel |
200 g | groft speltmel eller anden groft hvedemel |
50 g | havregryn |
10 g | fint salt |
20 g | bagepulver |
75-100 g | groftrevet cheddar, (find en god ost til de her brød). Gem evt. 1/4 til pynt |
|
100 g | (1 lille) æble groftrevet eller i små tern |
1 dl | neutral madolie (solsikke eller raps) |
2 1/2 dl | kærnemælk |
2 1/2 dl | guiness (eller anden øl) |
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 220 °C. Bland de tørre ting grundigt (mel, salt, gryn, bagepulver og ost).
Mål de våde ting op i et stort decilitermål: kærnemælk, olie, øl og æble.
Form hånden til en stor "gaffel" og kombiner det våde og det tørre. Rør max 1 minut, jo mindre mixning, jo lettere bliver brødet.
Klump dejen 4-6 rustikke klumper (eller klump det hele sammen på en meldækket overflade til et stort brød) på bagepapir og drys med resten af osten. Mine unger synes ikke om ristet cheddar, så jeg putter det hele i dejen.
Bages i 30-40 min indtil gylden. Jeg ved det er syndigt, men prøv det med riiigeligt smør!
Om opskriften og ingredienserne:
Bollerne på billedet er en smule tungere og mørkere end normalt. De er lavet med følgende
Erstatninger:
a38 i stedet for kærnemælk,
150 g havregryn, og 50 g groft rugmel (som ligger i blød i øllen før brug) i stedet for groft hvedemel.