madpakkebrød

Langtidshævet rørt brød eller sandwichhappere.

Ingredienser:
1. hævning:
1/2 lvand
250 ggroft hvedemel (enkorn, spelt, korntypen er ligegyldig)
250 ggroft rugmel eller gryn efter egen smag
50-100 gfyld f.eks. bygkærner, nødder, sesam, tørret frugt, hørfrø
1/4 pakkegær
1-2 spsksirup (eller andet sødemiddel)
1-2 tsksalt
2. hævning
1 spsknøddeolie (vi bruger sesam)
150 gglutenholdig hvedemel
Fremgangsmåde:

Arbejdstiden er ca. 10 min. 1. dag, 30 min. til æltning og 1 1/2 time til hævning og bagning 2. dag.

1. hævning:
Gær, sirup og vand røres sammen i en skål (på ca. 2 l) og resten vendes i. Skålen dækkes og stilles i køleskabet, 8-24 timer.

2. hævning
Når man har tid til at bage, tages dejen ud, hældes i røremaskinen med det sidste mel og olien.
Æltes ca 20 min.
Nu har du forhåbentlig en meget klistret dej, så husk at gøre hænderne våde inden du arbejder videre med den.

Dejen hældes 2 liters form foret med bagepapir, eller klappes til godt 1 cm tykke sandwich brød.
Stilles til hævning indtil den er hævet med 1/3.
Hævningen tager 1/2-1 time i en lun (knap 40‎°C) ovn.

Brødet bages ved 200‎°C ca 30-40 min. (20 min for sandwichbrød).
Tages ud af formen og befris for bagepapir. Dækkes med klæde og hviler indtil lunkent, ellers bliver det meget klistret.