ris a la mande

Ris a la mand - Manden har jo fødselsdag i december, og hans absolutte yndlings spise er ris a la mande.

Ingredienser:
Risengrød:
300 ggrødris
2 lsødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold
stangen af 1 vaniljestang
0-50 gsukker efter smag
1 tsksalt
a la mande:
7 dl(ca.) piskefløde
kornene af vaniljestangen
300 g(ca) mandler
Fremgangsmåde:
Risengrød:
Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
Vaniljestangen flækkes, vaniljekornene skrabes sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad og stilles til side (evt i lufttæt beholder).
Forvarm din ovn på 100 grader.

Kog ris, vanilijestang, salt og sukker forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (der skal kunne tåle at komme i ovnen)
Forvarm evt. mælken i microovn.

Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt.
Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold.

a la mande:
Tag den kolde grød.
Hvis der er flydene mælk i bunden stilles risene til af drypning i en sigte.
Hvis den er for fast løsnes 2/3 af grøden ved at røre den forsigtigt med 1/2 dl fløde eller sødmælk.

Pisk fløden let!
med vaniliekornene, evt lidt sukker og/eller alkohol efter smag.

Smut og hak mandlerne groft.
Vend letpiskede fløde i indtil konsistensen passer
...og vend til slut mandlerne i.