Ris a la mand - Manden har jo fødselsdag i december, og hans absolutte yndlings spise er ris a la mande.
|
300 g | grødris |
2 l | sødmælk - eller mælk med naturlig fedtindhold |
| stangen af 1 vaniljestang |
0-50 g | sukker efter smag |
1 tsk | salt |
|
7 dl | (ca.) piskefløde |
| kornene af vaniljestangen |
300 g | (ca) mandler |
Fremgangsmåde:
Risengrød:
Skyl risen grundigt i en sigte i koldt vand.
Vaniljestangen flækkes, vaniljekornene skrabes sammen med lidt af sukker, så kornene skilles ad og stilles til side (evt i lufttæt beholder).
Forvarm din ovn på 100 grader.
Kog ris, vanilijestang, salt og sukker forsigtigt op med mælken i en tykbundet gryde (der skal kunne tåle at komme i ovnen)
Forvarm evt. mælken i microovn.
Sæt låg på gryden og stil den i oven i 40 minutter.
Grydens indhold er stadig meget flydende, men rolig, den bliver mere fast.
Tag gryden ud, tag vaniljestangen op og rør risengrøden let rundt.
Lad den køle under låg - den skal nu være helt kold.
a la mande:
Tag den kolde grød.
Hvis der er flydene mælk i bunden stilles risene til af drypning i en sigte.
Hvis den er for fast løsnes 2/3 af grøden ved at røre den forsigtigt med 1/2 dl fløde eller sødmælk.
Pisk fløden let!
med vaniliekornene, evt lidt sukker og/eller alkohol efter smag.
Smut og hak mandlerne groft.
Vend letpiskede fløde i indtil konsistensen passer
...og vend til slut mandlerne i.