Kålsuppe bagt i ovnen, frit efter Jamie Oliver, italiensk af oprindelse.
Angiveligt til 4 personer, men det rækker af en eller anden grund kun til 2 personer hos os.
| 50 g spidskål eller alternativt savoikål |
100 g | håndfuld grønkål (eller anden kål) |
1 1/2 l | hønsekødssuppe |
1 fed | halveret, upillet hvidløg |
ca 8 skiver | mørkt hvedebrød godt tørt, i 1/2-1 cm tykke skiver. |
| Jeg lader skiverne ligge et par timer på køkkenbordet hvis de er for friske |
1 spsk | olivenolie |
4-6 skiver | bacon eller panchetta |
ca 50 g | ansjoser i olie (ca. 2-3 skiver med olie til) |
120 g | revet ost (cheddar) |
2-4 kviste | frisk rosmarin (eller 2 tsk tørret) |
| salvie i samme mængde som rosmarinen |
| peber efter smag |
Fremgangsmåde:
Rist eller tør brødskiverne så de får en ru og tør overflade.
gnub begge sider af skiverne med det halverede hvidløg.
Rens kålen og skær den i passende let grove bidder (undtagen evt. grønkål, den skæres fint).
Note om grønkål: jeg ribber og skyller altid grønkål et par gange i rigeligt koldt vand og derefter kort i kogende vand. Det fjerner bedst jord og sand, og gør den pressede kål medgørlig at hakke.
Kog kålen let i suppen indtil den blir blød, vrid den tør. Gem suppe og kål.
Tern og rist bacon i en rigeligt stor stegepande eller stegegryde, i olien indtil gylden.
Tilsæt ansjoser+ansjosolie og rist indtil ansjosen går i opløsning.
Ryst godt sammen med salvie og rosmarin.
Lad tilslut afdryppede kål smadre godt rundt i bacon-blandingen på panden.
Forvarm ovnen på 180°C.
I en ovnfast skål lægges kål, brød og ost lagvist:
|:1/3 kål,
1/3 brødskiver,
1/3 af osten:|
Pres blandingen godt sammen, hæld forsigtigt suppe over så det når op til osten.
Gem af suppen resten til servering.
Dryp med olivenolie og drys med peber.
Bag/kog i ovnen i ca 30 min indtil osten bliver gylden.
server sammen med resten af suppen.
Retten bliver meget grød-agtig og ikke så lækkert gratineret hvis al suppen hældes over på en gang.
Server halv-halv af kålsuppe og klar suppe...
Om opskriften og ingredienserne:
Dette er en opskrift som gør sig bedst med brød med meget gluten