ubeskriveligt god kålsuppe

Kålsuppe bagt i ovnen, frit efter Jamie Oliver, italiensk af oprindelse. Angiveligt til 4 personer, men det rækker af en eller anden grund kun til 2 personer hos os.

Ingredienser:
50 g spidskål eller alternativt savoikål
100 ghåndfuld grønkål (eller anden kål)
1 1/2 lhønsekødssuppe
1 fedhalveret, upillet hvidløg
ca 8 skivermørkt hvedebrød godt tørt, i 1/2-1 cm tykke skiver.
Jeg lader skiverne ligge et par timer på køkkenbordet hvis de er for friske
1 spskolivenolie
4-6 skiverbacon eller panchetta
ca 50 gansjoser i olie (ca. 2-3 skiver med olie til)
120 grevet ost (cheddar)
2-4 kvistefrisk rosmarin (eller 2 tsk tørret)
salvie i samme mængde som rosmarinen
peber efter smag
Fremgangsmåde:
Rist eller tør brødskiverne så de får en ru og tør overflade.
gnub begge sider af skiverne med det halverede hvidløg.

Rens kålen og skær den i passende let grove bidder (undtagen evt. grønkål, den skæres fint).

Note om grønkål: jeg ribber og skyller altid grønkål et par gange i rigeligt koldt vand og derefter kort i kogende vand. Det fjerner bedst jord og sand, og gør den pressede kål medgørlig at hakke.
Kog kålen let i suppen indtil den blir blød, vrid den tør. Gem suppe og kål.

Tern og rist bacon i en rigeligt stor stegepande eller stegegryde, i olien indtil gylden.
Tilsæt ansjoser+ansjosolie og rist indtil ansjosen går i opløsning.
Ryst godt sammen med salvie og rosmarin.
Lad tilslut afdryppede kål smadre godt rundt i bacon-blandingen på panden.


Forvarm ovnen på 180‎°C.

I en ovnfast skål lægges kål, brød og ost lagvist:

|:1/3 kål,
1/3 brødskiver,
1/3 af osten:|
Pres blandingen godt sammen, hæld forsigtigt suppe over så det når op til osten.
Gem af suppen resten til servering.
Dryp med olivenolie og drys med peber.

Bag/kog i ovnen i ca 30 min indtil osten bliver gylden.
server sammen med resten af suppen.

Retten bliver meget grød-agtig og ikke så lækkert gratineret hvis al suppen hældes over på en gang.
Server halv-halv af kålsuppe og klar suppe...
Om opskriften og ingredienserne:
Dette er en opskrift som gør sig bedst med brød med meget gluten